Aug 26 2009

Hangzás

Hasonlóan a tánchoz a japán rajzfilmekhez is kissé “fordított” úton jutottam el, mint általában a műfaj kedvelői. Mindkét esetben előbb a zene keltette fel érdeklődésemet és sarkallt az alaposabb megismerésre, míg végül a swing zenénél úgy döntöttem, hogy a “tánczene” további megismeréséhez már táncolni is “illene”, ugyanígy a anime zenék gyűjtése után kezdtem el nézegetni a zenéket tartalmazó filmeket, bár azért feltétlen rajongó nem vált belőlem a Naruto, Pokemon Dragonball vonalat, kimondottan rühellem..

Nemrég sikerült belebotlanom egy japán kiadású DVD-be, melyen a Hayao Miyazaki rajzfilmek zeneszerzője Joe Hisaishi vezényli saját műveit, egy óriási (kb. 120 fős) zenekarnak és egy kb. 500 fős kórusnak a Budokanban. Kicsit töprengtem, hogy vajon miért is kellett egy ekkora kórus, ha leginkább unisono-ban énekelnek, de aztán rájöttem, hogy egyszerűen ennyi ember kellett ahhoz, hogy a zenekarral összemérhető hangerőt szolgáltassanak.

Ezeket a bizonyos rajzfilm zenéket anno pontosan azért kedveltem meg, mert a viszonylag egyszerű (elvégre gyerekeknek (is) készült), de általában nagyon szép fő dallamot, annyira gyönyörűen hangszerelték és olyan professzionizmussal játszották fel, hogy már maga a minőségük is vonzóvá vált számomra.

Most ezen a koncerten aztán teljesen előjöttek ezek az erősségek és a címben említett “hangzás” annyira monumentálisra sikeredett, hogy azonnal teljesen hatása alá kerültem. Néhányszor úgy gondolom a szomszédok is, mert kissé rányomtam a hangerőt…

A bemásolt részleten éppen a Totoro (Tonari no Totoro, A varázserdő szelleme) című rajzfilm végén felcsendülő zenét adják elő, így több mint hatszázan.

A 4. percnél feltűnő szürke zakós, szemüveges, szakállas lelkes hallgató, személyesen Hayao Miyazaki.

Ha valaki eszeveszett jó jazzes témákat akar hallani, javaslom a Cowboy Bebop soundtrack-jét.

1 Comment

  • By Ida, April 5, 2017 @ 7:40 am

    Csodálatosan hangzik. Legalább 10x meghallgattam. Nem lehet betelni vele 🙂

Other Links to this Post

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

WordPress Themes