Egy becsapódás és “lövöldözés” a Marson

Végre megérkeztek a leszálló egység lefelé néző kamerájának (Mars Descent Imager) nagy felbontású képei, melyekből összerakták az alábbi kis videót. A felvételen azok a pillanatok láthatóak, amikor a levált és a Mars felé szabadon zuhanó hőpajzs, becsapódik a felszínbe, mindez a még mindig ejtőernyőn lebegő leszállóegységről fotózva.

Vasárnap sor került a rover egyik legfontosabb műszerének a ChemCam-nak a kipróbálására is. Ez az egység, lézerrel párologtat el kis mennyiségű anyagot a megcélzott kőből/sziklából, majd a forró plazma által kibocsájtott fényt elemezve lehet következtetni a célobjektum kémiai összetételére. A ChemCham harminc alkalommal “lőtt rá” a kiválasztott kőre, egy tíz másodperces időtartam alatt. Minden egyes lézer felvillanás, több mint egy millió watt teljesítményű volt, igaz minden impulzus, csak öt milliárdod másodpercig tartott.

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP

Mind a harminc “lövésnél”, egyedi spektrumot rögzítettek, így egyrészt kalibrálni tudják a berendezést, javítják a jel/zaj arányt, valamint ha teljesen szignifikáns változásokat látnak az első és utolsó vizsgálatok eredménye között, ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a kő és a követ borító por, kémiai összetétele eltérő.