Sebességmánia

Nemrég sikerült a már nagyon rossz állapotban lévő “öregecskedő” Nikon D200-at lecserélnem egy kategóriájában jelenleg igen jónak számító és nagyon új fejlesztésű Nikon D7100-ra. Természetesen az öregnek tisztességes nyugdíjat és ellátást biztosítok. Nagyon sokat kibírt velem könnygázt, (több) leejtést, komoly esőket, stb. Tervezem, hogy felhívom a Nikon Magyarországot, hogy hajlandóak-e még foglalkozni ezzel a típussal és felújíttatom az öreget, hacsak nem kerül annyiba, mint egy új gép. A szabadban, elegendő fényben még mindig nagyon jól teljesít.

Visszatérve az új gépre, amit még nagyon-nagyon kezdetlegesen kezelek, a mostani Szteppfesztivál fotózáson olyan tényekkel szembesültem, ami kicsit átértékeltette a véleményem a memóriakártyák sebességéről. Én eddig sima “Class 10” osztályú kártyákat használtam és kimondottan bullshit-nek tartottam a sokkal gyorsabb kártyák reklámjait. A HD videókkal kapcsolatban továbbra is ez a véleményem (sokszor ezzel próbálják indokolni a nagyobb sebességet), videózásra nem érdemes gyorsabbat venni, na de állóképek esetén, egészen más a helyzet. Azt az egészen apró dolgot, valahogy elfelejtettem, hogy az új gépem 10 Megapixel helyett, már 24 megapixeles képeket készít, így egyetlen kép mérete, több mint kétszerese a régi géppel készítetteknek. Ezt úgy sikerült igen gyorsan realizálnom, hogy amikor burst módban fotóztam, azaz egy másodperc alatt 3-4 képet is kattintottam és a képek kiírása a kártyára, iszonyat sokáig tartott ezalatt lebénítva a gépet.

Próbaként vettem egy agyonreklámozott nagyon gyors kártyát, amitől eddig távol tartottam magam és bár ezzel is várakozni kell, sokkal tisztább, szárazabb és biztonságosabb élményt nyújt fotózás közben, arról nem is beszélve, hogy a kártyára felírták, hogy röntgensugár biztos, ami rettenetesen nagy megnyugvás, mivel ezentúl tüdőszűrés esetén is magamnál tarthatom! 🙂 Most komolyan, én még egyetlen olyan (megbízható forrásból származó) esetről sem hallottam, hogy reptéri átvilágításnál megsérült volna egy memóriakártya. Így i várakozni kell, de az idő, egyharmadára csökkent.

Persze két hét múlva, már ezt is lassúnak fogom érezni…