Nov 02 2015

Átverős sportmarketing

fitt_colaGondolom mostanában sokunknak jelent meg a falán, egy sportfelszereléseket forgalmazó cég “ismeretterjesztésnek” álcázott vírusmarketing kampánya, melyből megtudhattuk, hogy egy kóla, vagy egy zacskó chips után, mennyit kell futnunk ahhoz, hogy ledolgozzuk a bevitt kalóriát. Ismerőseim tömegével osztották meg ezeket a képeket és néhányan vicces, néhányan komolyan veendő véleményeket fogalmaztak meg a képekkel, életmóddal, sportolással kapcsolatban.

Ami nekem hiányzott, hogy senki nem fogalmazott meg kétségeket a képekkel kapcsolatban, hiszen azonnal nyilvánvalónak kellene lennie, hogy mi a probléma velük.

Igaz, hogy az általános iskolai fizika, konkrétan a termodinamika, energiamegmaradás, erő, teljesítmény és a munka fogalma lehet, hogy már túlságosan magas volt azoknak, akik ezt a szemléltető ábrasort készítették, de azért valahol a ott az agysejtek mélyén, csak dereng valami arról, hogy egy 100kg-os futó, ugyanazon a távon, csupán a tömeget és a megtett utat (munka) figyelembe véve pontosan kétszer annyi kalóriát éget el, mint egy 50kg-os. Akkor, hogyan lehet leírni egy olyan hülyeséget, hogy egy doboz kóla 1,87 km? Kinek?

És persze olyan apróságokon már ne is akadjunk fel, hogy az egyéni metabolizmus a keringési rendszer és a tüdő állapota, sőt maga a futás technikája is befolyásolja a felhasznált energia mennyiségét.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

WordPress Themes