Oct 02 2016

Az elkerülhetetlen eredmény

Nem nagyon lepődtem meg a népszavazás eredményén. Igen sokan tanúsíthatják, hogy már hetekkel ezelőtt is mondtam, hogy egészen biztosan érvénytelen lesz, mégpedig pont a FIDESZ miatt. Itt most nem a korrupciógyanús és egyéb bicskanyitogató ügyekre gondolok, melyek teljesen elfedik azt a néhány, de jelentős sikert, amit néha összehoznak a “fijugg”. Ezek az “ügyek” arra tökéletesek, hogy a nem hardcore FIDESZ fanokat távol tartsák a szavazó helységektől.

Ne feledjük el,hogy ez a népszavazás az első pillanattól kezdve halálra volt ítélve és pont a FIDESZ tette lehetetlenné. Mert ugye Viktorék nem ismerték a híres kínai mondást, melynek eredete az V. századbeli Vuhszing dinasztiabeli Jang Sao-hszien (楊紹先) uralkodóhoz vezethető vissza. A mondás szabad magyar fordításban, valahogy így hangzik:
“Ne b@sztasd feleslegesen az alkotmányt, mert visszab@sz!
Különösen igaz ez a népszavazással kapcsolatos cikkelyekre”
Sokan elfelejtik ugyanis, hogy egészen 2011-ig, amikor a FIDESZ módosította a népszavazásra vonatkozó szabályokat, elegendő volt, ha a szavazásra jogosultak 25%-a, plusz egy fő ugyanarra szavazott. Ha régebben is ilyenek lettek volna a játékszabályok, most sem NATO, sem EU tagok nem lennénk, hiszen az ezekben a témákban döntő népszavazásokon, csak a választópolgárok 49 és 46 százaléka jelent meg. A NATO tagság ügyében a szavazásra jogosultak 41%-a szavazott igennel. Az EU tagság ügyében a szavazásra jogosultak 38%-a szavazott igennel. Most a migráns ügyben a szavazásra jogosultak 40% szavazott nemmel.
nsz_reszvetel
A rendszerváltás óta lezajlott népszavazások részvételi arányai
Talán azért változtatták meg ezt a szabályt, hogy regnálásuk alatt gyakorlatilag képtelenség legyen érvényes népszavazást tartani, de most egy olyan helyzetbe kerültek, amire valószínűleg előzetesen senki nem gondolt náluk. A kormánypárt akart népszavazást tartani és annak rendje és módja szerint rá is b@sztak. Ez van. Előre kellett volna gondolkodni.

Nem mellékes, hogy az “ellenzék” mozgósítási képessége sem járt csúcsra a 6,3% érvénytelen szavazattal, mert ahhoz tényleg Lendvai Ildikó, vagy Gyurcsány(i) módra retardáltnak kell lenni, hogy valaki ne csak mondja, hanem el is higgye, hogy akik otthon maradtak, azok rájuk “szavaztak”.

Sok mindent nem mutat ez az eredmény. Ha a népszavazással egy időben lett volna parlamenti választás (vagy holnap) az qrvaélet, hogy megint a FIDESZ alakíthatott volna kormányt. Nem lehet elsiklani afölött a tény fölött, hogy a 2014-es parlamenti választások FIDESZ-KDNP listás szavazataihoz képest, most kb. egymillióval több nem szavazat született. Most kapott a FIDESZ egy gyomrost, de nem rendült meg IMHO, bár bizonyosan elindulnak a belharcok, de ezeket eddig is elég jól tudták titkolni a közvélemény előtt.

nsz_reszvetel_2

Azt hiszem tényleg itt van az ideje, hogy a győzelmi örömként előadott válságkommunikáció után, nagyon elgondolkodjanak néhányan azon, hogy meddig lehet ezt így, ebben a stílusban folytatni, valamint még talán mindezt megelőzve úgy kirúgni a 3,14csába a teljes nagypofájú kommunikációs csapatot, hogy a lábuk se érje a földet. Az, hogy ilyen hatalmas összegből, ennyire nem sikerült megszólítani a lakosságot, csak és kizárólag az ő felelősségük. Kapásból találok a facebookon 3-4 olyan “mém” plakátot, melyek százszor jobban hatottak volna, mint a kioktató jelleg “Tudta ?” kampány.

Ami azonban a legelszomorítóbb az egészben, hogy a magyar és az EUs balliberális oldal, már nem is akar adni a látszatra azzal kapcsolatban, hogy magasról lesz@rják a képviseleti demokráciát és qrvára nem érdekli őket, hogy mi a választópolgárok véleménye. Az a legjobb, ha mindenki otthon marad és nem kell rabolni az időt mindenféle választgatással, meg szavazgatással.

4 Comments

 • By I., October 3, 2016 @ 9:32 am

  Nagyjából egyet is értek veled, ugyanakkor van egy két kiegészítésem is.

  1. Én úgy tudom, hogy a népszavazás érvényességi küszöb eredetileg is 50%-volt Magyarországon. Ha jól tudom, Hornék a NATO-népszavazás előtt vitték le 25%-ra, nehogy ne legyen érvényes. A Fidesz pedig csak visszaállította az eredeti érvényességi küszöböt. Hogy volt-e ennek értelme, az más kérdés, de mégiscsak ez a dolog történelmi előzménye és ez azt mutatja, hogy az 50%-os küszöb nem egy öncélú fideszes agyszülemény.

  2. A kampány szokás szerint kritikán aluli volt. A Fidesz-kommunikáció ismét nem erőltette meg magát. És ez tényleg annak a fényében különösen bosszantó, hogy ennyi pénzből lényegesen jobban és meggyőzőbben körül lehetett volna járni a problémát. Ehelyett készült 1 db 1 bites felhasználókra optimalizált “mozgósító” plakát és azt gondolták, hogy ez majd mindenkit odavisz. Hát nem vitt oda. Ennek bizony következményének kellene lennie! Tartok tőle, hogy nem lesz.

  3. Az érvényességi küszöb elbukása egyértelműen kudarc. Ugyanakkor a Fidesz mégis elérte azt az alapcélt, hogy több millió NEM-et tud felmutatni. Sőt a 3 milliós álomhatárt is átléptek, méghozzá jócskán. Már most 3,3 milliónál tartanak, de mire minden határon túli és külföldi szavazatot is megszámolnak, meg fogják közelíteni a 3,5 milliót. Ez pedig van olyan jó eredmény és van olyan jó szám, amire érdemben lehet hivatkozni bel- és külföldön egyaránt. Tehát összességében – szerintem – nem lehet kudarcnak elkönyvelni a népszavazást. A maximális célt nem érték el, de a minimális (és elégséges) célt viszont elérték, sőt jelentősen meghaladták. A helyzet pedig az, hogy az ideális kimenetelnél egy fokkal rosszabbal kell szembenézniük: bele kell állniuk az érvényességi polémiába is.

  Azonban az érvényességnek valójában csak egyetlen vonatkozásban van szerepe: a népszavazás kötőerejében. A törvény csak annyit mond az érvényességről, hogy ha érvényes a népszavazás, akkor a magyar kormánynak kötelező végrehajtani. Ha nem érvényes, akkor meg nem kötelező. Éppen ezért nem is jó szó az “érvényesség”, mert mellékútra visz. Valójában “kötelezőségnek” kellene nevezni ezt a kitételt.
  Olyan viszont nincs a népszavazásról szóló törvényekben, hogy ha nem érvényes, tehát nem kötelező, akkor egyben semmis lenne, akkor tilos lenne végrehajtani, akkor törölni KELL az eredményeket stb. stb., amit most az ellenzék megpróbál elővezetni.
  Olyan meg pláne nincs benne, hogy érvénytelen népszavazás alapján törvényt alkotni alkotmánysértő lenne. Ez most MSZP-s (nagyot)mondás. Megnéztem az alaptörvényt, semmi ilyen nincs benne, egyszerűen csak – szokás szerint – hazudnak azoknak, akik nem olvasnak törvényeket és ezért nem tudják, hogy valójába mi áll bennük.

  A kormány akár népszavazás nélkül is benyújthat törvényjavaslatot, már hogy lenne alkotmánysértő, hogy ha egy eredményes, de érvénytelen népszavazásban megnyilvánuló 3,3-3,5 milliós akaratra hivatkozva nyújtana be törvényjavaslatot? Mikor enélkül is benyújthat!

  4. Végül szerintem a kampányon kívül igenis van szerepe a fideszes korrupciós ügyeknek az érvényességi küszöb elbukásában. A kérdésben óriási nemzeti konszenzus van, de mégis itthon maradt egy csomó ember, aki egyébként egyetért a kérdéssel és a NEM válasszal. Ez szerintem annak IS köszönhető, hogy még maguk a Fidesz-szavazók között is sok olyan van már, aki nem tudja teljes szívvel felvállalni, teljes erőbedobással képviselni a fideszes-kezdeményezéseket. És ez szerintem azok miatt a korrupciós ügyek miatt van, amire a Fidesz-szavazóknak sincs jó válaszuk, ha az orrukra verik az ellenzéki gondolkodású ismerőseik. Sajnos vannak ilyen ügyek, sajnos több, mint amennyi tolerálható. Ezek a fideszesek persze azért elmentek szavazni, de a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebben álltak bele a helyi beszélgetésekbe, akár vitákba. Pedig ez is a kampány és a mozgósítás része, hogy az emberek a saját mikrokörnyezetükben hajlandóak-e hatást gyakorolni. Én ebben nagyon nagy különbséget éreztem most, 2014-hez, pláne 2010-hez képest.
  I.

 • By SchF, October 3, 2016 @ 9:54 am

  Mint azt a commentből érzékelem, kissé félrement a felvezetésem. Nagyon fontosnak érzem a korrupciós- és a szimplán csak pofátlan FIDESZ ügyeket abban, hogy nem volt kellő mozgósítás, csak éppen nem erről akartam írni, hanem arról, hogy önmagában a törvénymódosítással is kicsinálták volna az egészet.

 • By szobrasz, October 3, 2016 @ 10:11 am

  • megnéztem a legutolsó 2014-es parlamenti választások eredményét
  • a Fideszre 2 264 780 ember voksolt
  • a Jobbikra 1 020 476
  • a kettő összesen: 3 285 256 fő
  • a mai szavazáson 3 306 499 érvényes szavazat született
  • ebből 3 250 922 szavazott NEMmel (feldolgozottság: 99,97%)
  • tehát az összes Fideszes és a Jobbikos elment
  • azok, akik két évvel ezelőtt is elmentek ezekre a pártokra szavazni
  • a Fidesz és a Jobbik örülhet, mert két év után is megtartották az összes szavazójukat
  • ezért fog a Fidesz két év múlva újra 2/3-dal nyerni
  • a „másik oldalnak” – ami nincs – kár örülnie, mert ez csak a gyengeségüket és nemlétezésüket bizonyítja

 • By SchF, October 3, 2016 @ 2:31 pm

  Tudom, hogy az ismerősi köröm, messze nem statisztikai minta, de több olyan emberről tudok, akik egyébként a parlamenti választások során FIDESZ szavazók, de most nem mentek el szavazni. Emellett a Jobbik kommunikációja sem volt egyértelmű szerintem. Én ennél rosszabb eredményre számítottam úgy, hogy a részvételt majdnem eltaláltam.

  A “szavazz érvénytelenül” dolog nem jött be annyira, mint az elindítói gondolták.

Other Links to this Post

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

WordPress Themes