Az elkerülhetetlen eredmény

Nem nagyon lepődtem meg a népszavazás eredményén. Igen sokan tanúsíthatják, hogy már hetekkel ezelőtt is mondtam, hogy egészen biztosan érvénytelen lesz, mégpedig pont a FIDESZ miatt. Itt most nem a korrupciógyanús és egyéb bicskanyitogató ügyekre gondolok, melyek teljesen elfedik azt a néhány, de jelentős sikert, amit néha összehoznak a “fijugg”. Ezek az “ügyek” arra tökéletesek, hogy a nem hardcore FIDESZ fanokat távol tartsák a szavazó helységektől.

Ne feledjük el,hogy ez a népszavazás az első pillanattól kezdve halálra volt ítélve és pont a FIDESZ tette lehetetlenné. Mert ugye Viktorék nem ismerték a híres kínai mondást, melynek eredete az V. századbeli Vuhszing dinasztiabeli Jang Sao-hszien (楊紹先) uralkodóhoz vezethető vissza. A mondás szabad magyar fordításban, valahogy így hangzik:
“Ne b@sztasd feleslegesen az alkotmányt, mert visszab@sz!
Különösen igaz ez a népszavazással kapcsolatos cikkelyekre”
Sokan elfelejtik ugyanis, hogy egészen 2011-ig, amikor a FIDESZ módosította a népszavazásra vonatkozó szabályokat, elegendő volt, ha a szavazásra jogosultak 25%-a, plusz egy fő ugyanarra szavazott. Ha régebben is ilyenek lettek volna a játékszabályok, most sem NATO, sem EU tagok nem lennénk, hiszen az ezekben a témákban döntő népszavazásokon, csak a választópolgárok 49 és 46 százaléka jelent meg. A NATO tagság ügyében a szavazásra jogosultak 41%-a szavazott igennel. Az EU tagság ügyében a szavazásra jogosultak 38%-a szavazott igennel. Most a migráns ügyben a szavazásra jogosultak 40% szavazott nemmel.
nsz_reszvetel
A rendszerváltás óta lezajlott népszavazások részvételi arányai
Talán azért változtatták meg ezt a szabályt, hogy regnálásuk alatt gyakorlatilag képtelenség legyen érvényes népszavazást tartani, de most egy olyan helyzetbe kerültek, amire valószínűleg előzetesen senki nem gondolt náluk. A kormánypárt akart népszavazást tartani és annak rendje és módja szerint rá is b@sztak. Ez van. Előre kellett volna gondolkodni.

Nem mellékes, hogy az “ellenzék” mozgósítási képessége sem járt csúcsra a 6,3% érvénytelen szavazattal, mert ahhoz tényleg Lendvai Ildikó, vagy Gyurcsány(i) módra retardáltnak kell lenni, hogy valaki ne csak mondja, hanem el is higgye, hogy akik otthon maradtak, azok rájuk “szavaztak”.

Sok mindent nem mutat ez az eredmény. Ha a népszavazással egy időben lett volna parlamenti választás (vagy holnap) az qrvaélet, hogy megint a FIDESZ alakíthatott volna kormányt. Nem lehet elsiklani afölött a tény fölött, hogy a 2014-es parlamenti választások FIDESZ-KDNP listás szavazataihoz képest, most kb. egymillióval több nem szavazat született. Most kapott a FIDESZ egy gyomrost, de nem rendült meg IMHO, bár bizonyosan elindulnak a belharcok, de ezeket eddig is elég jól tudták titkolni a közvélemény előtt.

nsz_reszvetel_2

Azt hiszem tényleg itt van az ideje, hogy a győzelmi örömként előadott válságkommunikáció után, nagyon elgondolkodjanak néhányan azon, hogy meddig lehet ezt így, ebben a stílusban folytatni, valamint még talán mindezt megelőzve úgy kirúgni a 3,14csába a teljes nagypofájú kommunikációs csapatot, hogy a lábuk se érje a földet. Az, hogy ilyen hatalmas összegből, ennyire nem sikerült megszólítani a lakosságot, csak és kizárólag az ő felelősségük. Kapásból találok a facebookon 3-4 olyan “mém” plakátot, melyek százszor jobban hatottak volna, mint a kioktató jelleg “Tudta ?” kampány.

Ami azonban a legelszomorítóbb az egészben, hogy a magyar és az EUs balliberális oldal, már nem is akar adni a látszatra azzal kapcsolatban, hogy magasról lesz@rják a képviseleti demokráciát és qrvára nem érdekli őket, hogy mi a választópolgárok véleménye. Az a legjobb, ha mindenki otthon marad és nem kell rabolni az időt mindenféle választgatással, meg szavazgatással.