Pukk!!!

Vajon azok füléhez is eljutott az egyik legutóbbi ballibbant médialufi kipukkadásának hangja, akik olyan lelkesen osztogatták a (hamis) hírt?

Itt volt ez a Jahn Ferenc kórház vs. IKEA ügy, ami elég nagyot futott a ballibbant “sajtóban”. Természetesen a cikkekben hemzsegtek az “névtelen informátorunk szerint” és az “azt hallottuk” minőségű megcáfolhatatlan tények.  Aztán szemfüles újságíró(k) (állítólag) elmentek személyesen is megnézni a helyzetet és beszámoltak a kihalt folyosókról és az állítólagos felújítás teljes hiányáról, majd ezt rengetegen átvették és a szövegkörnyezet nem igazán utalt arra, hogy ez itt egy átvett információ, hanem olybá tűnt, mintha újságírók hada egyesével, és egymástól függetlenül ellenőrizte volna az információk helyességét.

Aztán fogta magát még egy újságíró, körülnézett, interjúkat csinált és az ott hallottak közül a következőket vetette billentyűzetbe:
“A belosztályról az elmúlt hónapban ketten távoztak, egyikük a fül-orr-gégészetre ment, a másikuk vissza az előző munkahelyére, egy ápolási otthonba. Júniusban a kórházba összesen 14 új szakdolgozót vettek fel és tízen távoztak, azok sem egyszerre. Aligha nevezhető ez tömegesnek, ha hozzátesszük, hogy az intézményben 1700-an dolgoznak”

Persze mindannyian tudjuk, hogy a teljesen kézivezérelt fideszmédiától minden kitelik és Magyarországon, már megint, sokadszorra vége a sajtószabadságnak és annyira igaz, hogy ezt például címoldalon le is lehet hozni, de van egy kis bökkenő. Ezt a cikket a Népszavában közölték és gyakorlatilag tételesen cáfolnak benne mindent, amin az elmúlt napokban nem kevesen, nem keveset pörögtek.

Különösen viccessé az teszi ezt a történetet, hogy ezt a cikket június 24.-én 05:08-kor tették ki a Népszava oldalára, majd ugyanaznap 06:13-kor, azaz több mint egy óra múlva, még kikerült Bihari Tamás “véleménycikke“, melyben továbbra is a saját kollégája által már megcáfolt hamis híren pörög egy jót.

Van pont elég baj a magyar egészségügyön belül, de ez az egész ügy csak és kizárólag hangulatkeltésre szolgált, vagy a soroksári IKEA nagyon ügyes gerillamarketingje volt, melybe jó pénzért bekapcsolódott néhány médium is, elvégre így iszonyat nagy nyilvánosságot kapott az új áruház.