Novemberben Újra Kezdjük

Tegnap nagyon szépre sikeredett a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulóján rendezett November 7.-ei felvonulás. Rég láttam ennyi betiltott önkényuralmi jelképpel vörös csillagos zászlóval vonuló “tüntetőt”. Egyáltalán nem volt feltűnő, hogy nagy hirtelen “spontán”, hogyan jelent meg ilyen mennyiségű a kurd, kommunista, fegyveres csoportokat reprezentáló zászló Budapesten. Biztos csak nekem nincsenek olyan ismerőseim, akiknek benyúlván a sublótba a zoknikért, nem ütközik bele a kezük egy összehajtogatott YPG zászlóba.

Fotó: Zsolnai Péter/Blikk

Azon azért csak elgondolkodtam, hogy vajon a zászlókat tartók, hány százaléka tudta, hogy a zászlón nem azért van a vörös csillag, mert az adott szervezetek tagjai Heineken rajongók, hanem azért, mert konkrétan kommunisták? Végül is nincs abban semmi, ha a résztvevők November 7.-én(!) úgy tüntetnek egy általuk tömeggyilkosnak tartott diktátor ellen, hogy egy kb. százmillió ember haláláért felelős elnyomó, diktatórikus ideológiát reprezentáló jelkép alatt vonulnak, olyan szervezeteket támogatva, melyek ezt az ideológiát tartják sajátjuknak.

Gondolom ugyanennyire nem lesz senkinek problémája azzal, ha a legközelebbi a “kitörésre” emlékező demonstráción horog- és nyilaskeresztes zászlókkal fognak vonulni a bomberdzsekis kopaszok.

Ps: Minden bizonnyal komoly közlekedési problémákat okozott a városban az Erdogan látogatás (is), de vérhabosan hörgők, vajon miért feledkeznek meg arról, hogy az Oktogonon a Széll Kálmán téren és az egyéb vonulási helyeken nem Erdogan és Orbán, hanem a NOSZF-ot ünneplő felvonulók miatt nem lehetett közlekedni?