ХОЧУ-ВСЁ-ЗНАТЬ

Bár a bejegyzés címét adó szovjet tudományos ismeretterjesztő sorozatra, még emlékezők, már a COVID-19 által veszélyeztetett csoportban vannak, ezért lehet, hogy nem a legalkalmasabb pillanatot választottam arra, hogy ezzel a főcímmel mindenkinek az eszébe juttassam, hogy tulajdonképpen mennyire öreg, de feltétlenül úgy éreztem, hogy most mindenképpen tudományosismeretterjeszteni akarok! 🙂

A COVID-19 fertőzés árnyékában a hol tart már a tudomány és technika rovatomban, ma azt tudhatjátok meg tőlem, hogy bár a vírusok mérete messze a fénymikroszkópok felbontásának határa alatt van, mégis, hogyan lehet fénymikroszkóppal vírusokat vizsgálni?

A mikroszkópia fejlődésével egyre újabb és újabb technológiák kerülnek előtérbe és speciális felépítésű mikroszkópokkal és képfeldolgozással, már a technológia elméleti határait is át lehet lépni, vagy legalább ügyesen megkerülni.

A módszert a The Walking Dead című tudományos sorozatból vettem.
Mint az első képen is látható a megfelelő képalkotás előfeltétele, hogy a mikroszkóp objektíveket, még véletlenül se tekerjük be a revolverbe, mert azok borzasztóan lerontják a felbontást. Szintén lényeges, hogy ennél a képalkotási módszernél a fedőlemez is zavarna, elvégre nincs fedőlemezre korrigált objektív, így azt se használjunk! Ami még lényeges, hogy a mikroszkóp világítását, véletlenül se kapcsoljuk be, mert csak rontana a helyzeten!
Mint a második képen jól látható, ezzel az unortodox módszerrel, nemhogy láthatóvá válnak a vírusok, de akár a genomjukat is közvetlenül tanulmányozni tudjuk az elért felbontásnak köszönhetően. A képen egyébként valószínűleg a világ legkisebb genetikai információjával (kb. 100-120 bázispár) rendelkező vírusát láthatjuk. Mindezek mellett egy paradigmaváltó tudományos felfedezést is megfigyelhetünk, hiszen a vírus éppen kitekerte a genomját, hogy osztódjon!

 

Osztódjon!

A vírus!