Tévedtem egy-két hónapot

Bevallom, nagyot tévedtem, amikor ismerőseim között azt tippeltem, hogy az első olyan hangok, hogy minek költött a kormány ennyit a védekezésre és konkrétan a lélegeztetőgépekre, csak a járvány leszálló ágában fognak megjelenni az ellenzéki sajtóban.
 
A 24.hu mindenkit beelőzve még a felszálló ágban már simán meglépte ezt és azt, hogy tömegesen lélegeztetőgépekre lesz szükségünk a kormány fondorlatos félelemkeltési taktikájának bélyegezte. Tulajdonképpen nem is olyan rossz taktika az ellenzéki “sajtó” részéről, ha az egyik fele arról ír, hogy nincs elég eszköz, miért nem csinál a kormány már valamit, míg a másik fele folyamatosan ekézi a kormányt azért, hogy teljesen feleslegesen vásárol és fejleszt. A végén aztán a “csak a szépre emlékezem” mottó alapján majd idézgetnek attól a féltől, akinek (szerintük) igaza lett és láthatjuk, hogy ők előre megmondták.

 

Tehát, ha az ellenzék “szakértői” mondják, hogy nem lesz elég lélegeztetőgép, több kellene, mert “mindmeghalunk”, akkor az megbízható és hozzáértő vélemény. Ha mindezt a kormány mondja, akkor “rettegéskampány”. Értem.

 

Mondjuk érdemes azért az emlékezetünkbe vésni olyan “szakértők”, mint pl. a fenti Qbites cikk írójának a nevét, aki szerint április harmadikán, már nem lesz elegendő lélegeztetőgép az országban (a Qubit már odabiggyesztett egy update-et, hogy hát ők akkor ilyen terjedéssel számoltak, de a cikk megjelenése idején mindezt elég biztosra állították). Aztán persze ott van a Magyar Orvosi Kamara teljesen függetlenobjektív vezetője, aki szerint már régen több tízezer betegnek kellene a kórházakban feküdnie. Azt már csak a tényleg gonosz kormánypártiak vetik fel, hogy lehet, hogy a MOK nyilatkozatai mégsem teljesen olyan nagyon függetlenek és hitelesek egy olyan embertől, aki a Gyurcsány kormány egészségügyi szakállamtitkára volt és tevőlegesen részt vett rengeteg kórház bezárásában, kb. 15000 kórházi ágy leépítésében és több ezer egészségügyi dolgozó kirúgásában.

 

Kicsit még inkább a múltba révedve a nem szelektív memóriával rendelkezők emlékezhetnek rá, amikor Keller László, volt MSZP-s frakcióvezető helyettes és közpénzügyi államtitkár úttörő jellegű felszólalása után, éveken keresztül, gyakorlatilag minden beruházásról megtudhattuk, hogy annak árából, hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni, így megállapíthatjuk, hogy ez a lélegeztetőgép mizéria, már a honi folklór része.

 

Summa summarum, csodás látni azt az egy hónap alatt lezajlott folyamatot, ahogy az ellenzék és sajtója a nincs elég lélegeztetőgép rengetegen meg fognak halni és ez a kormány hibája kiinduló ponttól a na jó, van elég lélegeztetőgép, de nincs hozzá személyzet (pl. pszichológusok. Nem vicc, ők mondták), hogy ezeket üzemeltessék, ezért  rengetegen meg fognak halni és ez a kormány hibája közbenső állomáson keresztül eljutottunk a mi a fenének az a rengeteg lélegeztetőgép, ezzel a kormány csak félelemben akarja tartani az embereket végállomásig.
Mint a bevezetőmben is említettem ezt a viselkedést előre lehetett látni (ahogy az alábbi grafikon is mutatja), csak arra nem számítottam, hogy ez nálunk még a (remélhetőleg) zöld görbe felszálló szakaszában fog bekövetkezni és meg sem várják vele, amíg leszálló ágba kerülünk.