Kettőslátás, hatoslátás

Tegnap este, kollégám kertjében üldögélve, este tíz óra felé felnézve az égre a fényszennyezés által megvilágított felhőkön keresztül, gyakorlatilag pontosan felettünk volt a Nagy Medve csillagkép, pontosabban annak Göncölszekérként (angol kultúrkörben Big Dipper) ismert része.

A fényképezőgépemet, egyszerűen leraktam a fűre, hogy felfelé nézzen és 18mm-es nagylátószöggel kattintottam egyet.

Big Dipper, Göncölszekér, Alcor & Mizar, Nagymedve
Nikon D7100 + Sigma 18-50mm f/2.8G ISO3200 f/2.8 5sec

A képen szépen látszik, hogy forró csillagokról van szó, mivel a kékes elszíneződés elég egyértelmű. Másrészről kinagyítva a kép egy részletét, szépen megfigyelhető, hogy a szekér rúdjának második csillaga, igazából egy könnyen felbontható kettőscsillag. A fényesebb Mizar és a halványabb Alcor.  Az arab sivatagi törzsek és a római légiósok is az éles látás teszteléséhez használták ezt a kettőscsillagot és nem lehetett légiós, aki nem látta a halványabb komponenst. Ez a két csillag volt az első ismert kettőscsillag rendszer.

A pontosabb csillagászati mérések kezdete után, sokáig azt hitték, hogy egy ún. optikai kettősről van szó, azaz a két csillag, bár egymás mellett látszik a valóságban nincs közük egymáshoz a távolságuk különböző a Földtől, csak egy irányban látszanak. Érdekes módon a legpontosabb új mérések, ennek az ellenkezőjére engednek következtetni. egyrészről kiderült, hogy a Mizar egy négyes rendszer része, majd az Alcor és Mizar nagyon pontos távolság meghatározása után “bevették” ebbe a rendszerbe az Alcor-t is ötödikként, mivel kb. egy fényévnyire tették a távolságukat. 2009-ben aztán a legfejlettebb technológiának hála kiderült, hogy az Alcor is egy kettős rendszer és van egy nagyon halvány és közeli párja.


B. Oppenheimer / Project 1640

Így most, ha feltekintünk a Göncölszekérre és megpillantjuk ennek a “kettős” rendszernek a halványabb komponensét, nyugodtan gondoljunk még oda négy csillagot, hiszen  a teljes rendszert összesen hat felfedezett csillag alkotja.