In Memoriam Cyd (kissé megkésve)

86 éves korában, szívroham következtében elhunyt Cyd Charisse, a film musicalek hőskorának egyik legszebb és legtehetségesebb táncosnője.


(70 éves korában a Grand Hotel, Broadway musical verziójában)

Legtöbben talán a Singin’ in the Rain-ben látható “Broadway Melody Ballet”-ből emlékezhetünk rá.

Hat éves korában kezdett el táncolni, 12 évesen már orosz balettmesterektől tanul, majd 14 évesen tagja is lesz a Monte Carlo-i Orosz Balett-nek, “természetesen” a nevét a feladathoz igazítva Felia Siderova néven. Ezzel a társulattal turnézik Amerika és Európa szerte, majd a második világháború kitörésekor visszaköltözik Los Angelesbe.

Hamarosan MGM musicalekben szerepel táncosként, prózai szereprészlet nélkül. A már említett Singin’ in the Rain-ben is „néma” szerepe van. Áttörést a Band Wagon című film jelent számára, ahol az öt főszereplő egyikét alakítja Fred Astaire partnereként. Ebben a filmben található a Dancing in the Dark jelenet, melyet a későbbiekben a legkedvesebb táncaként említett..


A későbbiekben Gene Kelly több filmjéhez is partnernek kéri fel, majd prózai szerepeket is kap, sőt a kilencvenes években színpadon is nagy sikerrel mutatkozik be.

A Guiness -féle rekordok könyve szerint az ő lábai „értek a legtöbbet”, egyes adatok szerint 2, más források szerint 5 millió dollárra biztosította őket az MGM az ötvenes években, melynek mai értéke, már tényleg csillagászati összeg.

Azt hiszem ezek a lábak tényleg megértek ennyit.