Amikor a valóság szembehajt egy vasúti kocsi ablakában

Az elmúlt hetekben többször hallhattuk és olvashattuk, hogy a migránsok azért vonják ki magukat a genfi egyezmény által számukra kötelezően előírt menekültügyi eljárás alól, mert “az életükért futnak” (MNO).

Természetesen mindenki, aki egy csöppet is kételkedni merészelt ennek az ex cathedra kijelentésnek a valóságtartalmában és felvetette, hogy ugyan Görögországból, Törökországból, Macedóniából és Szerbiából miért kell az életükért futni, azonnal gonosz, embergyűlölő nácivá változott ahogy azt már megszokhattuk.

Szintén feltűnő volt az, hogy mennyire tabu kérdés lett egy idő után, hogy miért akarják a Magyarországra érkező migránsok mindenképpen elkerülni, hogy itt rögzítsék az adataikat és az ujjlenyomatukat? Talán egy csöppet közelebb kerülünk a valósághoz, ha elolvassunk a migránsok segítésére létrehozott oldalon, még évekkel ezelőtt felkerült szöveget.

And there is another problem: Many people try to continue their journey after having been fingerprinted in Hungary. If you have fingerprints in Hungary and continue to another country you can be sent back to Hungary (also for example if the Greek fingerprints have not been found but those from Hungary are in the computer system). So in case you come to another country with fingerprints from Hungary, you should immediately get in contact with a lawyer and/or activist networks to try to stop the deportation. To stop a deportation to Hungary you will for sure need a lawyer– and it is very difficult without additional assistance of supporters (for example of the named contacts).

A másik fel nem tehető kérdés az volt, hogy vajon mi befolyásolja a migránsok választását a célország tekintetében? Igaz, Magyarország nem tartozik ilyen szempontból a legbarátságosabb befogadó országok közé, de a csöppet (szándékosan) túltolt szurkolói kemény mag vs. keleti pályaudvari menekültek, illetve a sajnálatos migráns gyerek rugdosás esetén kívül, túlságosan sok erőszakos esetről (szerencsére) nem lehet beszámolni. Ezzel szemben a célországként kiválasztott Németországban:

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint az idén augusztus végéig 335 alkalommal történt menedékkérőket befogadó intézmények ellen irányuló, szélsőjobboldali motivációjú bűncselekmény. Ez kétszer annyi, mint tavaly egész évben. A menekülthullám fölerősödésével az ilyen típusú bűncselekmények száma is gyorsan emelkedik, ezt jelzi, hogy a 335 bűncselekmény közül 131-et a július-augusztusi időszakban követtek el. (HVG)

Innen kezdve az “életükért futnak” egészen Németországig dolog, minimum necces.

A valódi okokról azonban maguktól a migránsoktól is tájékozódhatunk, ha egy csöppet körbenézünk a nemzetközi médiumokban. Még a szlovénokat is meglepte az őszinte válasz, amikor megkérdezték egy éppen az “életéért futó” migránstól, hogy tervezi-e azt, hogy Szlovéniában marad? Az igen egyszerű és őszinte válasz a következő:

“Nem, úgy hallottam, hogy Szlovénia egy szegény ország”