Most akkor mégis?

gallone“Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke az egyeztetés után azt mondta, a sztrájkbizottság négypontos követelései közül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de egyelőre a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról nem sikerült megegyezni.”

Emeljük ki a következő részletet “a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról nem sikerült megegyezni.”

Egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy jogosak-e a követelések, vagy sem. Egyáltalán nem tudom megítélni és csak olyan roppant demagóg ötletek jutnak eszembe, hogy hasonlítsuk össze, hogy az egészségügyben dolgozóknak és a pedagógusoknak mennyivel emelkedett a fizetése az elmúlt hat évben, de ez majdnem olyan gáz, mint jó MSZPs szokás szerint lélegeztetőgépben mérni valaminek az értékét.

Ami miatt nagyon szemet szúrt ez a mondat mert emlékszem, hogy amikor kormány részről a tárgyalások kezdetén meg merték említeni, hogy tulajdonképpen bérkövetelésekről (is) szó van, akkor nem győzték elküldeni őket melegebb éghajlatra és kifejteni, hogy milyen mocsok, manipulatív dolog ezt egyáltalán szóba hozni és visszautasítják, hogy itt a tanárok béréről bármilyen szinten is szó lenne, ők csak és kizárólag szakmai alapon szerveződnek a gyerekek érdekében. Idézet egy 2016 február 19.-ei cikkből:

“A pedagógusok sztrájkbizottsága mindaddig folytatja a tárgyalásokat a kormány képviselőivel, ameddig lát reményt a megegyezésre a köznevelés vitás kérdéseiben, ugyanakkor visszautasítja azokat az „alaptalan politikai nyilatkozatokat”, amelyek a kormányzó párt részéről az elmúlt napokban elhangzottak.

A sztrájkbizottság a leghatározottabban visszautasítja azokat a nyilatkozatokat, amelyek azt állítják, újabb béremelést követelnek a pedagógusoknak. Követelésük az oktató-nevelő munkát segítőkre vonatkozik — közölték.”

A mostani nyilatkozat alapján azonban nekem (lehet, hogy hibás logikával) a következő jön le:

  • kevesebb munka (idő) ugyanannyi fizetésért = béremelés
  • kevesebb munka (idő) több fizetésért = béremelés
  • bérpótlékok emelése/bevezetése = béremelés

Értem én, hogy Lázár rohadjon meg ott ahol van, de akkor most ki kamuzott?

Ps: miután egy ma megjelent interjúban Gallóné gyakorlatilag elismerte, hogy politikai nyomásgyakorlásról van szó, szerintem itt az ideje, hogy azok a széplelkek, akik eddig benyalták, hogy csak szakmai alapon megy az egész haddelhadd és a “gyerekek a legfontosabbak”, egy csöppet felülvizsgálják az álláspontjukat.

PsII: ugyanebben az interjúban, még mindig kitart amellett, hogy a Gyurcsány-Bajnai éra alatt történt iskolabezárások és szerinte(!) minimális számú elbocsájtások idején, nem volt “igény” a sztrájkra és bőven elegendő volt, hogy egyszer tüntettek egyet, akkor sem az iskolák megszüntetése miatt, hanem azért, mert elvették a 13. havi fizetésüket. Szakmailag. Meg persze a gyerekek a legfontosabbak.

(Fotó: Kurucz Árpád)