A szög és a zsák esete ISIS ügyben

Kérem, hogy elsőként nézzétek meg a videót és csak utána olvassátok el a Heti Válasz cikkét és az én néhány mondatomat, hogy az önálló vélemény alkotásban ne befolyásoljon sem az amit a HV újságírója írt, sem az amit most én teszek hozzá.

Ha valaki eddig nem tartozott azok közé, akiknek gyanús volt, hogy hirtelen, hogyan is lett annyira jól felfegyverezve az ISIS, vagy nem olvasta azokat a magas rangú amerikai katonáktól származó nyilatkozatokat, melyekben elismerték, hogy igenis volt részük abban, hogy az ISIS létrejött és ilyen gyorsan ekkora erőt képvisel a térségben, akkor érdemes megnézni az amerikai hivatalos reakciót Palmüra visszafoglalására. Finoman szólva nem éppen azt látjuk, amint az amerikai kormány képviselője felhőtlenül örül az ISIS felett aratott katonai sikernek. Még arra a kérdésre sem válaszol, hogy minek örülne jobban, ha város továbbra is az ISIS uralma maradt volna, vagy annak, hogy visszafoglalták?

Az USA pénzzel és fegyverrel segítette az ISIS kezdeményt a megerősödésben, mert eszközt láttak bennük Bassár el-Aszad megbuktatására, csak hát ugye egy csöppet elszabadultak a dolgok. Mondjuk ez nem is olyan meglepő azután, hogy 9/11 óta azokkal a Tálibokkal állnak harcban a világ minden pontján, akiket szintén ők képeztek ki és fegyvereztek fel a szovjetek elleni harcra Afganisztánban.

Most már tényleg csak az a kérdés, hogy ennyire hülyék, vagy csak egyszerűen a hadiipari komplexumnak (áttételesen az amerikai gazdaságnak) és az amerikai kormányzatnak (a geopolitikai szerep növelése érdekében) valóban szüksége van arra, hogy az ország, gyakorlatilag permanens háborúban álljon valakikkel (mindig találni ellenséget) évtizedek óta?