Koronavírus helyzetjelentés 2020.03.06.

Ma egy csöppet szószátyárabb leszek és néhány saját meglátással is jelentkezem, így ésszerűnek tűnik, hogy a facebook post formátumról, blogbejegyzésre váltsak.
 

Az egyik legfontosabb információ, hogy mivel tegnap a fertőzöttek száma Olaszországban átlépte a kb. 3500-as számot (több mint 3800 fertőzött van az ecdc szerint és 4636 a Johns Hopkins frissebb adatai szerint), innen kezdve Olaszországban “gyakoribb” a megbetegedés, mint Kínában, azaz az olaszok nagyobb százaléka fertőzött, mint a kínaiaké.

Az európai országok adatai az ecdc szerint, ma délelőtt (klikk a képre az eredeti méretért)
A fertőzöttek száma Európában az ecdc szerint, ma délelőtt  (klikk a képre a nagyobb méretért)
 
A szokásos hivatalos táblázat és grafikon mellé egy saját grafikont is megosztok, ezen az olaszországi esetszám növekedést láthatjuk. Sajnos jól látszik, hogy a betegek száma továbbra is exponenciálisan nő, azaz a bevezetett intézkedések, még nem értek el értékelhető eredményt. A problémát jól mutatja, hogy míg Olaszországban március 4.-e és 5.-e között 769 új fertőzöttet regisztráltak, addig Kína, legfertőzöttebb Hubei tartományában (itt van Wuhan is) mindössze 134 új beteg került a rendszerbe.
 
Németországban és Franciaországban is kezdenek elszabadulni az események, mindkét országban 500 fölött van a fertőzöttek száma, bár ez az ecdc táblázatában még nem látszik, de a Johns Hopkins adatai frissebbek és ott már 670 és 653 betegről van szó.
Jól mutatja, hogy mennyire megváltoztak a terjedési viszonyok, hogy a kínai számok már szinte nem is látszanak a nemzetközi számokhoz képest, amibe Európa nagyon belehúzott, bár jobb lett volna ebből kimaradni. Kínában minden azon múlik, hogy bár a gazdasági problémák miatt nagyon sürgős lenne a korlátozások feloldása, van-e annyi türelmük, hogy kivárják, amíg biztonságban engedhetik vissza tömegesen az embereket a munkahelyekre?
Az új esetek megoszlása világszerte (klikk a képre a nagyításért)