Koronavírus helyzet 2020.03.10.

Ismét egy kissé hosszabb bejegyzés következik a vírus terjedésével kapcsolatos saját gondolataimmal és véleményemmel tarkított adatokkal.

Az olaszoknál tombol a járvány és ezen finoman szólva nem segített az, hogy úgy jelentettek be karantént az északi területekre, hogy sem a tömegközlekedést nem állították le, sem a közutakon nem állítottak fel ellenőrző pontokat. A bejelentés hatására aztán nagy számban kezdtek délre menekülni az elvileg lezárt területről, így néhány napon belül a teljes országra kiterjedő fertőzéssel néznek szembe. Rómából máris jelentettek eseteket.

Ezek után másnap az olasz kormány ismét húzott egy hatalmasat, szintén minden valós korlátozó intézkedés nélkül bejelentették, hogy jó, akkor most az egész országot karantén alá helyezzük! Persze nem állították vissza a határőrizetet, nem zárták le az autópályákat, minek hatására a megriadt román és más nemzetiségű vendégmunkások azonnal hazaindultak ezzel minden eddiginél jobban elősegítve azt, hogy a COVID-19 a teljes kontinensre kiterjedő totális járvánnyá alakuljon.

A magyar kormány álláspontját sem igazán értem, amikor szó szerint hazahívták a(z elvileg) karantén alatt álló országból az ott lévő magyarokat. Értem én, hogy a szándék tisztességes, de nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy belegondoljunk, vajon az Olaszországból autóval, ellenőrizetlenül hazaérkező magyarok hány százaléka fog önként vizsgálatra jelentkezni, vagy önkéntes karanténba vonulni?

Az olaszországi COVID-19 fertőzésszám a következőképpen alakul (klikk a nagyításhoz)

A COVID-19  fertőzés miatti halottak száma Olaszországban (klikk a nagyításhoz)

A halottak számának ilyen mértékű megugrása (jelenleg 6% fölött van a halálozási arány) véleményem szerint azt jelentheti, hogy sajnos az olasz egészségügyi rendszer elérkezett a teljesítőképességének határára és már nem tud mindenki, megfelelő ellátáshoz jutni. Emlékezzünk, hogy eredetileg 2,4%-os mortalitást jósoltak, amit aztán valamivel 3% fölé korrigáltak. Még most is vannak olyan országok (Dél-Korea, Németország), ahol a halálozási ráta gyakorlatilag nulla és vannak olyan országok, akik tartani tudják az eredetileg jósolt értékeket.

Szeretnék még egy grafikont bemutatni, ami ezúttal a spanyolországi fertőzésszámot ábrázolja és rögtön meg is magyarázom, hogy miért is fontos ez a görbe.

A spanyolországi COVID-19 fertőzöttek száma (klikk a nagyításhoz)

Gondolom sokakban felmerül a kérdés, hogy miért foglalkozom az olaszországi és a spanyolországi adatokkal és miért nem csak a magyar adatokra figyelek? Egyrészt az olaszországi történések, nagyon jól demonstrálnak egy “worst case scenario“-t. A járvány terjedését nem fogták meg az elején, a betegek száma iszonyat gyorsan növekedni kezdett, emiatt az ellátórendszer gyorsan túlterhelődött, majd a korlátozó intézkedéseket későn hozták meg és teljesen rosszul hajtották végre. Én úgy érzem, hogy sajnos a legrosszabb még nem is következett be náluk, mert az, hogy tegnap, gyakorlatilag szétspriccelt a fertőzés az egész országban, ma pedig a vendégmunkások által érintett országokban, nagyon komoly következményekkel fog járni.

Ma nagyot futott a neten egy eredetileg amerikai grafikon, amivel megpróbálták megmagyarázni azt, amit én is sok-sok napja hangsúlyozok, hogy bár maga a járvány gyakorlatilag elkerülhetetlen, de nem mindegy, hogy az milyen sebességgel halad végig az országon és mindent (akár drasztikus lépésekkel) is el kell követni annak érdekében, hogy lassítsák a terjedését.

A terjedési sebesség az esetszám és az ellátórendszer terhelése (klikk a nagyításhoz)

Az ábrán jól látszik, hogy bár mindkét esetben majdnem azonos lesz a járvány alatt összesen megbetegedettek száma a kontrollálatlan járvány esetén pillanatok alatt túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer és emiatt a mortalitás sokkal nagyobb lesz, mint abban az esetben amikor a nagyon finoman “social distancing”-nak nevezett, gyakorlatilag karanténnal és/vagy kijárási tilalommal, távmunkával, tömegrendezvények betiltásával és utazási korlátozásokkal lelassítjuk a terjedést és működőképes marad az egészségügy az elvárható határon belül tartva a halálozási arányt.

Szerintem az Olaszországban történteknek intő jelnek kellene lennie az összes európai kormány számára, hogy nem szabad késlekedni az azonnal kőkeményen betartatott korlátozó intézkedések meghozásával.

És, hogy miért szerepel hirtelen Spanyolország a grafikonok között? Sajnos több ismerősömtől is hallottam és állítólag valamelyik sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy reménykedjünk abban, hogy, ha melegszik az időjárás, akkor az lelassítja a vírus terjedését. Ezeknek a reménykedőknek ajánlom figyelmébe a spanyol terjedési görbét.

Madridban 25ºC van!!!

Néhány szó a magyarországi helyzetről. A bejegyzés írásának pillanatában 12 diagnosztizált beteg van Magyarországon 53-an vannak karanténban és 531 mintavizsgálatot végeztek el.

A 12 fertőzöttből 8 iráni. Lehet sípolni, hogy ez mennyire xenofób, rasszista, trappista hozzáállás, de ez van. Magyarországon a kezdeti betegek kétharmada iráni. Ehhez hozzájön, hogy az egyetemisták közül többen nem tartották be a rektori kérést, hogy fertőzött országokból visszatérve két hétre vállaljanak önkéntes karantént, nem voltak hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, amikor kapcsolat felderítés közben eljutottak hozzájuk és végül nem hajlandóak együttműködni a karanténban dolgozó egészségügyi személyzettel, anyagi károkat okoznak a kórházban, feleslegesen kötnek le plusz erőforrásokat és nem mellékesen veszélyeztetik az ott dolgozók egészségét, hiszen a “romeltakarítás” közben sérülhet az ott dolgozók védőfelszerelése, mert ezek a védőruhák nem arra vannak kitalálva, hogy ellenálljanak a komoly fizikai behatásoknak. Nagyon remélem, hogy a hatóságok a karantén lejárta után azonnal eltávolítják az országból az együttműködést megtagadókat, akik nem tekintik magukra kötelezőnek annak az országnak a szabályait, ahol éppen élnek és tanulnak.

Szinte már természetesen bizonyos sajtótermékekben már mentegetik őket, hogy “nem bíznak a magyar hatóságokban”, ami egyrészt azért érdekes, hiszen ők önként jöttek Magyarországra és maradtak is itt, ami valljuk be egy csöppet megkérdőjelezi ennek az állításnak az igazságtartalmát. Csodálom, hogy még nem rasszistázták le a rendőröket és az orvosokat. Másrészt igen kíváncsi lennék arra, hogy Iránban, miképpen bánnának egy magyar állampolgárral, akit úgy kell becipelni a karanténba, majd ott szétverné a berendezést.

Egy kicsit előre is tekintve a jövőbe az esetleges gyógymód és vakcina megjelenése előtt, már mindenki nagyon-nagyon várja a szerológiai alapon működő COVID-19 tesztet, ami gyors, olcsó és hatékony szűrést tenne lehetővé és amivel tömegesen lehetne vizsgálni a veszélyeztetetteket. Remélem ez a eszköz hamarosan az orvosok kezében lesz!

Véleményem szerint (bár ennek nagyon komoly hatása lenne a gazdaságra) a lehető leghamarabb be kellene vezetni a  bölcsőde, óvoda, iskola zárlatot, mert minden járvány (többek között az influenza is) a bölcsődékben és óvodákban terjed a leggyorsabban és bár a nemzetközi tapasztalatok alapján a gyerekek sokkal könnyebben vészelik át ezt a betegséget (elvileg 9 éves kor alatt nincs halálos áldozat), ettől függetlenül ők is fertőzőek lesznek és az bölcsődéből, óvodából, iskolából hazatérve otthon, sikeresen fertőzik meg a teljes családjukat, akiknél mindez már sokkal komolyabb következménnyel járhat.