Koronavírus helyzet 2020.03.15. – gondolatok a járvány kommunikációjáról és “politikájáról” (3/3)

Ezúton is kérem minden olvasómat, barátomat, ismerősömet,
hogy a koronavírus járvány ideje alatt a lehetőségeihez mérten 
próbálja magát és családját önkéntesen elszigetelni, azaz 
minimálisra csökkenteni a személyes érintkezést másokkal 
és csak a legszükségesebb esetekben (élelmiszer/gyógyszer 
beszerzés) mozduljon ki otthonról


#maradjotthon, #socialdistancing #stayathome#, #flattenthecurve

 

Másodikként a koronavírust post halmaz harmadik része következik (sic!), amiben néhány az utóbbi napokban felgyűlt gondolatomat próbálom megosztani azokkal, akik esetleg erre is kíváncsiak az adatokon kívül. Felhívom a figyelmet arra, hogy a következő bekezdések politikát is tartalmaznak, így akik alacsony toleranciaküszöbbel rendelkeznek mások véleménye iránt, itt álljanak meg az olvasással!

A pillanatnyi helyzet

Az igazolt fertőzöttek száma elérte a harminckettőt és sajnos megvan az első halálos áldozat is. A koronavirus.gov.hu honlapon olvasható és a sajtótájékoztatón elhangzott információk alapján én arra következtetek, hogy az új fertőzöttek egy része az eddigi esetek kontakt kutatása közben került elő. A növekedés önmagában rossz híre így, egy picit jó hír, több okból is. Egyrészt azt is igazolhatja, hogy működik az a protokoll, amit az NNK a rendőrség bevonásával alkalmaz. Másrészt, mint az előző posztban már céloztam rá, van egy csöpp esélye annak, hogy nem teljesen kifejlődött betegséggel a fertőzöttek egy kicsit kevesebb embert fertőznek tovább. Mindezek mellett meg kell érteni, hogy ez a járvány rendesen odaba.. odaver az országnak. Egészségügyileg és gazdaságilag is. Senki nem tudja megállítani, végig fog menni az országon, ahogy Európán is. Ezt mindenki, szakemberek és laikusok is tisztán látták eddig is, ha figyeltek arra, hogy mit történik a világban, nálunk többszörösen jobban felszerelt és gazdagabb országokban is.

Gyurcsány aktiválódik

Az ellenzék lánglelkű kis gömböce úgy nyilatkozott, hogy bezzeg ők sokkal jobban kezelnénk a helyzetet, mint a mostani kormány. Óriási pechükre, bár mindent megtettek, hogy ez ne következzen be, de néhányan életben maradtak azok közül, akik Hordágy Ágnes, Molnár Lajos, vagy “56 fasiszta ellenforradalom voltHavas Szófia idején szorultak egészségügyi ellátásra. Még emlékszünk azokra a pusztításokra, kórház bezárásokra (bár az óbudaiak a Margit kórházról valahogy most elfeledkeztek az önkormányzati választásnál) amit ez a “kemény csapat” véghezvitt. Nem szabad benyalni, hogy meg tudták volna állítani ezt az egészet és hatékonyabbak lettek volna. A budapesti óvodák és bölcsődék pl. a többségben ellenzék által vezetett önkormányzatokhoz tartoznak, mégsem intézkedtek hamarabb, mint a kormány az iskolabezárásokkal.

Iskolabezárások itthon és külföldön

Tegnapelőtt este a miniszterelnök bejelentette, hogy bezárják az iskolákat és más módszerekkel próbálják folytatni az oktatást. A beszédében ki is mondta, hogy nagyon nehéz ezt úgy megoldani, hogy gyakorlatilag az egész országnak ne kelljen évet ismételnie. Azok akik más országokkal, pl. Franciaországgal hasonlítják össze a magyar oktatást, azok nem veszik figyelembe, hogy ott például “gyárilag” sok és hosszú szünet van beépítve az oktatásba, így nekik egy hónap meg sem kottyan, míg nálunk ebből komoly gond lehet.

Természetesen, ahogy arra számítani lehetett, annak ellenére, hogy a bejelentés előtt már-már palotaforradalmi hangulat volt és sok szülő “polgári engedetlenségként”(?) már napok óta nem vitte iskolába a gyerekét a bejelentés után azonnal rengetegen kezdtek sopánkodni, hogy akkor most hova vigyék a gyereket, mit csináljanak vele, stb. A legszebb az (az ismerősi körömben hárman is mesélték), amikor 16-17 éves “gyerekek” szülei jelentették be a munkahelyükön, hogy akkor ők most az iskolai szünet miatt nem tudnak bemenni dolgozni. Hümmm…

Az iráni “áldozatok”

Kiutasították az országból azokat a derék iráni állampolgárokat, akik úgy döntöttek, hogy a karanténba helyezésükkel kapcsolatos nemtetszésüket úgy fejezik ki, hogy szétverik a László kórház egy részét és erőszakoskodnak a személyzettel. Amellett, hogy az intézkedést csak helyeselni tudom, fel szeretném tenni azt a hipotetikus kérdést, hogy vajon mi történt volna egy keresztény külföldi állampolgárral Iránban, ha ugyanezt teszi ott, azaz ellenáll a karanténba helyezésnek, rombol és megtámadja a személyzetet? Gondolom percek alatt kerítettek volna a közelből egy KATO darut, amire a helyi népszokásoknak megfelelően egy kis utcai ünnepség keretében akasztották volna fel az illetőt. A balliberális sajtó, természetesen azonnal rárepült az ügyre és jött a szerecsenmosdatás (sic!), hogy ők tulajdonképpen nem bíznak a magyar hatóságokban (akkor mit keresnek az országban???), meg a szörnyű történet arról, hogy az egyiküket elvitték tesztelni, pozitív lett a koronavírus tesztje, de visszaküldték a többiek közé, hogy nem mondhatja meg a többieknek. Azon kívül, hogy ezt a történetet az egyik sajtótájékoztatón egyértelműen cáfolták, azért csak szöget kellett volna, hogy üssön a lelkes újságírók fejébe néhány apróság. Például az, hogy a jelenleg Európában és Magyarországon a vírus kimutatására használt PCR technológia miatt nem lehet azonnal eredményt adni! Majdnem egy nap, de minimum jó néhány óra, amíg el tudnak végezni egy ilyen vizsgálatot. Üvölt az egészről, hogy kamu, de senki nem vette a fáradtságot, hogy utána járjon.

A gimnazista esete

Negatív lett annak a gimnazistának a tesztje, akinek az anyja a koronavírus fertőzöttek között van. Hurrá! Végre valami jó hír. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy miután a fertőzött anya története óriásit ment a sajtóban, valamilyen rejtelmes okból a későbbiekben csak az apróbetűs részben jelent meg hogy a fiú több mint két hete nem is találkozott az anyjával. Érdekes, hogy azok az újságírók, akik két napig pörgették a témát, már az első pillanatban tudtak róla, hogy a srác nem érintkezett az anyjával!

Magyar Orvosi Kamara vs. kormány

Nagy vihart kavart, amikor a Magyar Orvosi Kamara nekiment a kormánynak, mivel szerintük a kórházi és háziorvosok nem kapnak megfelelő felszerelést a védekezéshez. Az összes az ellenzéki sajtóban megjelent cikk egyetlen egy tényt “felejt” el megemlíteni, amikor ezt a témát feszegeti. A háziorvosok szerződéses vállalkozók, akiknek a felszerelését saját maguknak kell biztosítani! Holnap a Magyar Autószerelők Szövetsége fog felháborodni, hogy minden autószerelőnek új Crowa készlet kellene, vagy az összes informatikus állami NVIDIA 2080Ti-t fog követelni? Félreértés ne essék, értem én, hogy közfeladatot, közszolgáltatást látnak el a háziorvosok (nem a kamara!) és tisztelet azoknak, akik becsületesen végzik a munkájukat, de egy ilyen helyzetre nekik kellett volna készen állni a megfelelő védőfelszerelés készleten tartásával. Ne feledjük, hogy a MOK vezetősége nem szakmai szervezet, inkább politikai képződmény. Mindezek mellett a járvány kritikus szakában a MOK egészen véletlenül éppen most vette elő a túlórák és a fizetésemelés kérdését, melyet akár zsarolásként is lehetett értelmezni, ami vészhelyzetben minimum nem etikus, de lehet, hogy a jogászok is fognak ezen a témán pörögni egy kicsit. Nagyon remélem, hogy a helyzet normalizálódni fog, mivel a neheze még csak most jön!

Jönnek azért a hírek a többi európai országból és bár az szinte evidencia, hogy mi mindent mennyire rosszul csinálunk, érdekes információkhoz juthatunk, ha nem csak a főoldal tetejére kitolt cikkeket olvassuk.

Svédország és az adatok

Miután napok (hetek) óta hallgatjuk, hogy Magyarországon nem végeznek elég tesztet (itt a WHO ajánlásait veszik figyelembe) és milyen rossz a kommunikáció (napi sajtótájékoztató, kormányzati honlap, stb.), derült égből gumibotként ért a hír, hogy BezzegSvédországban rettenetesen megszigorították a tesztek elvégzésének feltételeit, valamint a továbbiakban nem közlik a járvány terjedésével kapcsolatos számokat, mert azok “nem érdekesek”. Minderről itt lehet olvasni. Képzeljük el milyen reakció lenne itthon egy ilyen bejelentésre! Csodák csodájára az indexen is feltűnt a hír, igaz kisbetűsként és a Mandineren is fenn volt, de érdekes módon, gyakorlatilag semmiféle visszhangot nem váltott ki.

Svájc és a kontaktszemélyek

Svájcban fiatalokon nem végeznek tesztet, még akkor sem, ha pl. Olaszországból tértek haza és már tüneteket mutatnak, hanem hazaküldik őket házi karanténba és teljesen idióta módon a járványügyi folyamatból kihagyják a kontaktok felkutatását, ezért a fertőzés teljesen szabadon terjed. Nem véletlen, hogy már 1300 felett van az esetszám. Minderről a következő oldalon lehet olvasni az eredeti cikket, vagy a G7-en, egy magyar nyelvűt.

Demokrácia vs. soft vs. hard diktatúra

Értem én, hogy alapból minden rossz, amit ez a kormány csinál, de azért csak körül kellene nézni, hogy azokban a bezzegországokban, melyekkel állandóan összehasonlítgatnak minket a “haladó” sajtóban mi történik? Sehol nem tudták megfogni a terjedést! Azok figyelmét, akik pl. Szingapúrt hozzák fel példának felhívnám arra, hogy ott az emberek egy többé-kevésbé önként vállalt totális megfigyelés alatt, már-már egy önkéntes diktatúrában élnek és a szabadságjogaik jelentős részét feladták. Mindezért az állam vállalta és be is tartja, hogy gondoskodik róluk és megvédi az állampolgárokat. Nekem elvileg szimpatikus a dolog, lehet így is csinálni. Az, hogy Kínában viszonylag gyorsan kontroll alá vonták a terjedést az annak köszönhető, hogy olyan módszereket használtak, melyeket egy diktatúrában meg lehet engedni, de Európában ezt senki nem meri megtenni. Az utcáról erőszakkal elhurcolt emberek a lehegesztett bejárati ajtók hatékony módszerek, de egy demokráciában minimum “necces” lenne a használata.

Mindezek mellett a kínai eredményekhez hozzátartozik, hogy a járvány kezeléséhez és elhárításához szükséges szinte minden eszközt ők gyártják! Ők gyártják a lélegeztetőgépeket, ők gyártják a teszteket, maszkokat, védőruhákat, infúziós szerelékeket, magát az infúziót és a gyógyszereket is. Ez nem minden országnak adatik meg és például az USA-ban már tavaly nekiálltak nyilvánosan aggódni amiatt, mert az egészségügyi rendszerük teljesen ki van szolgáltatva Kínának.