Koronavírus helyzet 2020.03.14. – adatok (3/1)

Elég sok adat és gondolat gyűlt fel bennem, így több részre bontom a mondanivalómat. Az első blokkban a száraz adatokat foglalom össze, gondolom ez érdekel mindenkit a legjobban és nem fárasztom feleslegesen azokat, akiket nem érdekelnek a meglátásaim.

Kezdjük elsőként a konkrét adatokkal. Magyarországon a bejegyzés írásának befejezésének(2020.03.15.) pillanatában 32 COVID-19 fertőzöttet diagnosztizáltak. 1236 mintavétel történt, 159-en vannak orvosi karanténban, van egy gyógyult betegünk és sajnos van egy koronavírus gyanúval kórházba szállított halott is. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a beteg már olyan súlyos légzései elégtelenséggel jutott kórházba, hogy a tesztek elvégzésére sem volt idő mielőtt elhunyt. Ha helyesek az információk, több mint 500 az országba visszatérő állampolgárnál rendelték el a házi karantént. A fertőzöttek száma sajnos növekedik, de ez (szintén sajnos) nem meglepő. Az egyetlen kis bizakodásra okot adó mozzanat, hogy az új fertőzöttek nagy része a kontakt kutatás eredményeként került elő és nem betegként jelentkeztek. Ez felveti annak a reményét, hogy a még nem beteg fertőzöttek, talán kevésbé fertőztek a nem közvetlen környezetükben. Erről a témáról azaz arról, hogy a nem betegek fertőznek-e és, ha igen mennyire, még nincs egységes álláspont.

Mindannyian tudtuk, hogy ez a növekedés be fog következni a kérdés csak az volt, hogy mikor. Sajnos az Olaszországból hazaérkezettek, akik IMHO már a kiutazásukkor felelőtlenek voltak és a hazaérkezésük után nem rakták magukat önkéntes (akkor még nem volt kötelező) karanténba, elég gyorsan rottyra tudják vágni az országot. A mikor után a még nagyobb kérdés az, hogy ez a görbe mennyire lesz meredek az elkövetkező hetekben, de erről már többször is írtam az elmúlt napokban a blogomon és a facebookon is. A “görbelapítás” egyébként komoly mozgalommá nőtte ki magát és a twitteren a #FlattenTheCurve tag alatt találhatóak meg mindenféle információk és grafikák ezzel kapcsolatban, mint például ez az ábra is:

Rátérve az igazán rossz hírekre sajnos úgy tűnik, hogy Spanyolország követi az olasz mintát és elszabadult a vírus terjedése. Óriási ütemben növekszik a fertőzöttek száma és ez elkeserítő lehet azok számára, akik abban reménykednek, hogy a meleg és a napsütés meg fogja fékezni a vírus terjedését (erről is írtam már), hiszen ma is 22 °C volt náluk. Hétfőn mondjuk egy nagyon erős hidegfront éri el őket. Íme az igazolt fertőzött szám alakulása Spanyolországban (az a kis törés 2277 fertőzöttnél egy kimaradt adatszolgáltatás következménye):

Nekik nem sikerült laposan tartani a görbét. Erről az egészről a második, kicsit elemzőbb postban tervezek írni.

Most pedig jöjjenek a talán legelkeserítőbb grafikonok, melyek az olasz helyzetet mutatják be. A fertőzöttek száma simán megugrotta a húszezret. Az egészségügyi ellátórendszer padlón és a neheze még előttük van (erről is a tervezett második posztban) .

A napi új esetszámok sorában, vagy egy-két outlier, de az is stabilan növekedik és a javulás legkisebb jelei sem látszódnak.

A halottak száma tovább emelkedik és holnapra messze átlépi a másfél ezret.

A halálozási ráta magasan van. Magasabb, mint Kínában és messze magasabb, mint a nagyon felkészült és azonnal kő kemény intézkedéseket bevezető országokban, pl. Szingapúrban.

Kb. ennyit a száraz adatokról a többit a másik két bejegyzésben.